top of page
  • Skribentens bildAnna

Hej då Instagram

Uppdaterat: 20 feb. 2023

Då jag en tid känt att Instagram inte är rätt väg har jag valt en annan - vill du hänga med på den? Nedan kommer ett inlägg om det.


Jag har aldrig använt mig av sociala medier i någon större utsträckning. Men idag så får vi (särskilt företagare) höra att om du inte syns på sociala medier så finns du inte! Ja tyvärr ligger det nog mycket i det - men ska vi behöva ha det så? Mina reservationer grundar sig i två saker:

Det tydliga och mest uppenbara:

Reklam, algoritmer och att vara i någon annans händer. Och jag matas med saker och tankar planteras som jag inte vill ha (jo det finns bra sådana tankar oxå) Och det tar så mycket tid. Att scrolla. Och känna att jag måste vara aktiv annars finns jag inte! Men det är klart att jag finns. Jag är en verklig person. Kom och träffa mig istället. Ring mig. Låt oss prata. Vill du veta vem jag är, vad jag gör, om jag kan hjälpa dig - kom! Vi träffas. Inget snyggt och bra konto i världen kan ersätta mötet. Utan algoritmer eller reklam.


Och så en otroligt viktig sak till:

Handen på hjärtat (eller mobilen) - använder du mobilen för att kolla dina sociala medier? Om du använder en dator - hur är din arbetsposition?

Dålig hållning är en epidemi - och nu kommer alltmer forskning kring Forward Head Posture (FHP) och Text Neck Syndrome (TNS).

Det är en tydlig konsekvens av hur vi idag använder mobiler och skärmar - hur ofta har du mobilen/skärmen i ögonhöjd? Vet du vad ditt huvud väger?

FHP leder till ökad belastning på leder och ligament, försämrad hållning, dysfunktionellt rörelsemönster, dålig balans, försämrad andningsprocess och matsmältning, försämrad proprioception, huvudvärk/migrän, smärta i axlar och armar och påverkar nervsystemet och synen negativt - listan kan göras lång!


Och dessutom - Tänk bara vad detta gör med våra kids. Vilket föredöme är vi när vi sitter med näsan i våra mobiler? Ärligt talat - när du ser något fint, coolt, spännande - tar du upp mobilen och tänker på hur du ska dela det? Som om det inte var på riktigt om det inte delas.

Många av oss är idag medvetna om hur våra barn och ungdomar eventuellt påverkas - men vi fokuserar mest på innehållet i sociala medier - inte vad det faktiskt gör med våra kroppar rent fysiskt. (Fast det fysiska och det mentala hänger självklart ihop) Medvetenheten kring hållning och kroppens naturliga design är extremt låg anser jag utifrån det jag ser och hör från förskola och skola och det gör mig ledsen och frustrerad.


Så med det sagt, hej då Instagram. Jag kommer sakna en del konton men vet ni - jag vet var ni finns och jag kommer gärna på besök i verkliga livet!

Vill du ha information från mig så har jag kvar min hemsida och istället för att du ska känna dig tvungen att gilla mina inlägg så kan du själv gå in och läsa där - när du känner för det - och isåfall kan du också använda dig av tipsen för en bättre hållning framför din skärm. Vill du få mail med tips och tankar kring hållbar träning så skicka ett mail så är du med på mailinglistan. Jag kommer också att hitta på roliga saker under våren som du säkert vill vara med på.


Jag har full förståelse för er som känner att ni måste finnas på instagram - men tillsammans kanske vi kan fundera ut även andra sätt att synas och framför allt TRÄFFAS! Jag har inte så mycket tid över kanske du tänker - men ta all sammanlagda tid du lägger på insta, facebook etc och samla den till en timme (eller timmar?!) så gör vi något bra tillsammans. Tack för din tid. Nu är det dags att du lämnar skärmen, reser dig upp och studsar runt en stund.


Realign - för bättre skärpa - mindre skärmtid

Retrain - för att återskapa balans

Release - för att frigöra din potential

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page