Anna
Att andas är att leva.
Uppdaterat: 16 mars
Vi andas ca 20 000ggr/dag. Varje andetag genljuder i hela kroppen. Allting i oss påverkas av vår andning. Andningen är automatisk men också något vi medvetet kan påverka. Hur vi mår påverkar andningen, och andningen påverkar hur vi mår. Det gör andningsprocessen så oerhört viktig.
I YogAlign-metoden använder vi oss av en speciell andningsteknik när vi tränar. Vi lär oss att andas från vår core - att använda våra primära andningsmuskler och balansera dem för att frigöra bröstkorgen är det viktigaste vi kan lära oss. Fokus ligger i att andas oss till en naturlig, neutral hållning. Medveten, djup core-andning påverkar hela kroppen, den maximerar syreupptagningen, förlänger ryggraden och frigör fascian.
”Att andas är liv och att frigöra andningsprocessen kommer att frigöra ditt liv” - Michaelle Edwards.
Med fokuserad in- och utandning kan vi utveckla starkare och kraftfullare muskler som kan expandera bröstkorgen, öka syreupptagningen in till varje cell, och stärka core genom utandningen.
För att göra det måste vi effektivt engagera diafragman (som ju är en muskel) i centrum av vår kropp genom att använda kroppspositioner som tillåter den att fungera utan hinder.
Diafragman är förbunden med hjärta, lungor och hals genom fascian. Likt en manet fäster de yttre fibrerna längs hela inre, nedre sidan av bröstkorgen. Den fäster i bröstbenet och fortsätter ner mot midjan på kroppens baksida. (L3)
Dess rörelser masserar hjärtat, tarmarna och andra inre organ. Ryggraden, vagusnerven och stora artärer går igenom den - den är alltså en mycket viktig muskel!
Genom att öka bröstkorgens expansion, stretchas diafragman under inandning. Att medvetet engagera intercostals/revbensmusklerna under inandning skapar en stark expansion utåt av bröstkorgen, vilket får diafragman att förlängas samtidigt som den dras ihop neråt mot bukhålan.
Den här nedåtgående sammandragningen kan med assistans av psoasmusklerna samtidigt stretcha diafragman. De två psoas-musklerna fungerar som diafragmans rötter och kopplar samman andningens rörelser från solar plexus genom ryggraden ner till ben och fötter.
Vi praktiserar sk Core/SIP- andning - när vi andas in genom en cirkel i munnen (nästan som om du hade ett sugrör i munnen)och andas ut med ett ssss-ljud, lite som en väsande orm. Genom denna andningsteknik med motstånd kan vi känna hur core-andning kan skapa längd i kroppen från toppen av huvudet till hålfoten. Det är denna koppling mellan diafragman till benen via psoas som är väldigt viktig för att åter-etablera en core-centrerad flödande rörelse och förlängning av ryggraden.
Fokusera på en mjuk SIP-inandning för att träna på att rörelsen börjar med bröstkorgens expansion under inandning. När du SIP-andas känn hur luften passerar genom luftröret- luftrören är inte bra en passage för luft, utan också ett muskulärt stöd för ryggraden. På inandningen skapas längd i överkroppen, och du känner en stretch hela vägen ner mot ljumskarna pga muskel- och fascialinjerna som går från diafragman till fötterna och hålfoten.
Core/SIP-andningen talar om för kroppen hur den ska vara i neutral hållning genom att balansera dig inifrån och ut. Tekniken tränar och skapar följsamhet och styrka till andningsprocessen. Den blir till ett stödsystem som strålar ut från centrum av kroppen. Core-andningen skapar expansion i kroppen och engagerar de djupa core-musklerna.
Att skapa och hålla längd/extension i ryggraden och en balanserad naturlig hållning medan vi andas är centralt i YogAlign.
Under inandning aktiveras det sympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet sätts igång när vi behöver använda mycket av våra krafter, tex för att vi måste fly eller slåss.
Under utandning aktiveras det parasympatiska nervsystemet. Det är mest aktivt vid vila och i lugna situationer. Så när vi andas in fylls vi av energi och när vi andas ut fylls vi av lugn. Denna enkla insikt kan vara bra att ha med sig när du praktiserar core-andningen.
Det här är förstås inte så lätt att bara läsa sig till - kom och praktisera så får du uppleva det på riktigt!

